Error validating access token: The session has actually been invalidated due to the fact that the user changed anda password or facebook has readjusted the session for security reasons.

Anda sedang menonton: Air mineral yang bagus untuk ginjal


Mempelajari cara-cara pemakanan yang sesuai adalah penting

Apabila fungsi ginjal mulai menurun, pesakit yang menghidapi penyakit ginjal kronologi (CKD) perlu menyesuaikan diet mereka karena mencegah koleksi sisa dan cecair yang berlebihan. Matlamatnya ialah untuk mengekalkan fungsional ginjal apa sedia ada dan untuk melambatkan perkembangan penyakit Ginjal Kronik, terutamanya tahap 5 apa memerlukan dialisis atau pemindahan ginjal. Keperluan diet pesakit mungkin berbeza-beza mencapai perkembangan diseases ginjal mereka.


Pengubahsuaian diet berbeza mengikut individu atas faktor usia, saiz badan, gejala, tahap CKD, tahap aktiviti dan keadaan kesihatan yang lain.

*

Pesakit pra-dialisis meminta kurang protein berbanding menjangkau pesakit dialisis.

Ginjal apa terjejas masih dapat berfungsi di atas tahap start CKD. Namun, agak padat bagi ginjal untuk membuang segala produk sisa daripada badan.

Pengambilan protein yang terlalu banyak menyebabkan ginjal bekerja secara berlebihan. Ini akan menyebabkan lebih kerumunan kerosakan kepada ginjal.

Pengambilan protein yang mencukupi dan tidak berlebihan dapat membantu memelihara fungsi ginjal serta mencegah desakan tambahan pada ginjal. Pakar pemakanan atau doktor milik mereka akan menasihati jumlah protein yang sesuai buat diambil setiap hari.
*

*

Apabila keupayaan ginjal karena menapis sisa-sisa produk semakin berkurang, paras fosfat batin darah pula become meningkat.

Paras fosfat apa berlebihan dalam darah boleh menyebabkan kegatalan di atas kulit, sakit sendi, iritasi mata dan tulang yang lemah dan rapuh.

Pesakit pra-dialisis could perlu mengehadkan pengambilan fosfat di dalam makan mereka selama Kadar penyelesaian Glomerular (GFR) mereka menurun dan ujian darah menunjukkan paras fosfat apa lebih tinggi.

Elakkan makanan yang berfosfat tinggi seperti:Sardin, ikan bilis dan belachanMakanan yang telah diproses dan makanan batin tin (seperti daging ataukah ikan, sosej, patti daging)Produk tenusu (seperti susu, keju, yogurt).Produk kekacang (pelbagai –jenis kekacang, bijian, sup kacang)Minuman malt (seperti Milo, Horlicks, Ovaltine).Coklat dan produk berkaitanDaging body organ (seperti hati, usus)Sup berasaskan tulang (seperti kaki ayam dan tulang rusuk)Minuman Cola
*

*

Kalium ialah sejenis bahan mineral apa penting untuk fungsi saraf dan otot.Paras kalium yang berlebihan di dalam darah boleh disebabkan kelemahan otot, kadar degupan darah jantung yang tidak normal dan dalam kes ekstrem, kesalahan jantung.Keperluan kalibahwa boleh diubah bergantung pada tahap CKD yang berbeza. Pesakit pra-dialisis harus menyekat pengambilan kali sekiranya ujian darah unjuk paras kalium batin darah yang tinggi.Elakkan makanan berkalium ditinggikan seperti:Buah-buahan dan sayur-sayuran daripada kumpulan kalium tinggi.Bijirin, roti dan biskut gandum.Kekacang, bijian dan produk berkaitan (seperti coklat, mentega kacang).Kelapa dan produk berkaitan (seperti santan, kaya).Semua jus buah-buahan dan sayur-sayuran segar/ditinkan, minuman ubat herba, teh/kopi konsentrat minuman koko dan malt, susu, wain.Gula perang, molase, sirap mapel, tofi, likuoris.Pengganti garam kalium tinggi, sos botol, ekstrak daging dan sayur-sayuran, pati ayam, kiub stok.

Tip! their boleh mengurangkan kontak kalium batin sayur-sayuran mencapai merendam sayur-sayuran yang telah dipotong small di dalam air selama 1 hingga 2 jam.


Secara nomer jadi, natrium terdapat di dalam pelbagai jenis pakan dan selalu boleh didapati daripada makanan yang dibungkus dan diproses. Garam ialah deviasi satu sumber terutama natrium.Natrium menjadi menyebabkan anda rasa dahaga lalu agitasi agar curam air berlebihan. Akibatnya, memuat badan bertambah keer cecair yang berlebihan dan meningkatkan desakan darah disamping menambah beban pada jantung.

Sekatan pengambilan natrium batin penyakit ginjal membantu karena mengekalkan parity cecair normal.

Tip-tip karena mengurangkan pengambilan natrium:

Hadkan penggunaan garam/sos semasa memasak.Elakkan penggunaan kiub stok, gerbang kutipan daging dan sayur-sayuran kemudian Bovril dan Marmite.Elakkan pengambilan pati ayam yang berbotol.Baca merek pada papan diproses dan pilihlah produk-produk yang mengandungi kontak garam apa kurang daripada 120mg natrium bagi setiap 100g produk papan tersebut.Kurangkan pengambilan makanan di dalam tin dan diproses. Jika anda masih ingin mengambilnya, sampah air garamnya terlebih dahulu.Gunakan herba baru dan rempah ratus untuk menggantikan garam/sos semasa memasak.Gunakan limau segar, jus lemon atau cuka untuk menyedapkan another hidangan anda.

Penting! Pesakit ginjal hendaklah berhati-hati menjangkau pengganti garam keer ia sering mengandungi kadar kalium apa tinggi. Sebaiknya, dapatkanlah nasihat daripada doktor milik mereka atau pakar pemakanan silam menggunakannya.


Pengambilan cecair di atas umumnya noel dihadkan di ~ tahap mulailah bagi pesakit CKD kecuali jika dinasihatkan oleh doktor ginjal mereka.

Lihat lainnya: 5 Penyebab Munculnya Benjolan Di Bawah Rahang Sebelah Kanan Apakah Lipoma?


* Maklumat dan rekomendasi di atas adalah panas panduan umum, dan noël boleh dianggap seperti nasihat khusus buat mana-mana individu. Tolong dapatkan nasihat doktor dari mereka atau ajudan penjagaan kesihatan apa lain karena membuat keputusan kesihatan peribadi.