Pengertian Islam, memercayai dan ihsan

Islam dari segi bahasa berasal daripada kata dasar salama yang membawa maksud taat dan patuh, aman dan damai serta terlepas atau jauh daripada dirampas kekurangan zahir dan batin. Manakala dari segi istilah syarak, Islam ialah tunduk, taat dan sering kepada perintah Allah s.w.t. Seperti yang disampaikan melalui Nabi Muhammad s.a.w.

Anda sedang menonton: Apa itu iman islam dan ihsan

Iman pula berasal daripada kata radikal al-amn apa bererti aman iaitu tiada rasa takut. Pengertian mempercayai dari segi istilah ialah memercayai Allah s.w.t. Dan rasul-Nya dengan pengucapan lidah dan kepercayaan dalam hati tanpa rasa syak dan ragu.

Manakala ihsan pula ialah lawan kepada kalimah isa’ah (berbuat jahat). Ihsan bermaksud berbuat baik kepada human dan menghindari daripada melakukan perbuatan yang buruk dan jahat. Menurut Imam Nawawi, ihsan menjadi mendorong seseorang agar sentiasa ikhlas di dalam beribadat dan bekerja ibadat kerana Allah s.w.t. Semata-mata.

Tahukah anda, mengapa seperti seorang Muslim, kita diamanatkan tunduk kepada Allah s.w.t.? Jawapannya mudah. Ini adalah kerana dengan sengaja Islam batin bahasa Arab ialah tunduk kepada Allah s.w.t. – Lisan al-Arab.

Bagi mendapatkan gambaran apa menyeluruh tentang ketiga-ketiga pergertian ini, kita harus merujuk kepada sumber Islam apa sahih iaitu sebuah hadis yang terkenal yang diriwayatkan oleh iman Muslim daripada Saidina Umar al-Khattab r.a sebagai berikut:

Daripada Umar r.a. Katanya: di atas suatu hari sedang kita duduk di sisi Rasulullah s.a.w. Tiba-tiba datang kepada kalian seorang lelaki apa sangat weiss kainnya, sangat hitam rambutnya, tidaklah kelihatan pada tanda-tanda orang yang sedang dalam perjalanan, dan noël seorang pun daripada kami apa mengenalinya sehingga dia duduk menutup dengan Rasulullah s.a.w. Lalu itu menyandarkan kedua-dua lututnya kepada kedua-dua lutut Rasulullah s.a.w. Dan meletakkan kedua-dua telapak tangannya usai atas kedua-dua tulang paha Nabi s.a.w.

Kemudian dialah berkata: Hai Nabi Muhammad! Khabarkanlah kepadaku darihal Islam. Maka Rasulullah s.a.w. Menjawab: Islam akun itu ialah bahawa engkau mengakui tiada bapak melainkan Allah dan bahawasanya Muhammad itu pesuruh Allah, dan engkau ditanggapi sembahyang, dan engkau keluarkan zakat, dan engkau puasa bulan Ramadan, dan engkau mengerjakan haji di Baitullah jika engkau sanggup trete kepadanya. Dia berkata: Benarlah engkau! Maka kita pun tercengang keer dia apa bertanya dan itu pula apa membenarkannya.

Katanya lagi: Maka khabarkan kepadaku darihal Iman. Rasulullah s.a.w. Menjawab: mempercayai itu ialah bahawa engkau beriman kepada Allah, dan malaikat-Nya, dan segala kitab-Nya, dan para Rasul-Nya, dan engkau beriman kepada takdir baik-Nya dan jahat-Nya. Dialah berkata: Benarlah engkau!

Kemudian dia meminta lagi: Maka sekarang khabarkanlah kepadaku darihal Ihsan. Rasulullah s.a.w. Menjawab: Ihsan ialah bahawa engkau pemujaan Allah seolah-olah engkau melihat-Nya, tetapi jika engkau tidak melihat-Nya maka sebetulnya Ia pemandangan engkau.

(HR. Muslim)

Dalam hadis di atas, kesalahan bahawa orang apa datang menghampiri Nabi Muhammad s.a.w. Lalu duduk such orang apa sudah lama berkenalan dan bersahabat dengan Baginda ialah Malaikat Jibril. Kedatangan Jibril a.s. Ialah karena menyampaikan dan doktrin Rasulullah s.a.w. Dan umatnya mengenai hakikat Islam, iman dan ihsan.

Apabila ditanyakan circa Islam, Nabi Muhammad s.a.w. Pun menjawab sebagaimana apa terkadung dalam hadis tersebut iaitu:

1. Mengucap dua kalimah syahadah.

2. Mendirikan sembahyang.

3. Mengeluarkan zakat.

4. Berpuasa.

5. Diperkerjakan haji di Baitullah jika ada kemungkinan menurut syarak.

Aktiviti 1.1 & 1.2
Soalan kepada aktiviti-aktiviti

Rukun Islam

Seseorang Muslim mesti menghayati dan berpegang teguh kepada rukun Islam yang lima. Andai kata rukun-rukun Islam ini diaplikasikan batin kehidupan dengan cara yang sebaik-baiknya, sudah tentu ia akan membawa kejayaan besar kepada diri individu, masyarakat dan negara.

Islam ialah religius Allah s.w.t. Apa diwahyukan kepada Rasul-Nya untuk menjamin keselamatan kehidupan penganutnya. Batin pandangan Islam, inilah agama apa mesti dipegang teguh malalui setiap manusia kerana ia merupakan agama fact dan keredaan serta telah diberi lega oleh Allah s.w.t. Ini dibuktikan batin firman-Nya yang bermaksud:

Sesungguhnya keagamaan di sisi Allah ialah Islam.

(Surah al-Imran: 19)

Setelah mengidenifikasi Islam dari segi asal maknanya, maka menampakkan mari kita kenali Islam dari segi rukun-rukunnya, bermula daripada ucapan syahadah sehinggalah kepada ibadat haji. Seterusnya, kita ini adalah memahami terkesan dan relevannya penghayatan rukun Islam dalam kehidupan manusia.

Melafazkan syahadah

Syahadah (Penyaksian tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah) adalah pengucapan dua kalimah syahadah yang merupakan penyataan atau ikrar misi dan visi hidup seorang Muslim. Syahadah adalah pengucapan lidah yang melahirkan pengakuan trấn dan keinginan jiwa terhadap dewa dan keesaan Allah serta fakta Rasul-Nya Muhammad s.a.w. Seperti utusan terakhir yang membawa rahmat kepada keutuhan alam.

Syahadah memainkan peranan penting batin kehidupan seorang Muslim keer ia merupakan nur Islam. Selain itu, kalimah Syahadah ini dapat membezakan antara umat Islam dan kaum kafir yang lain. Kalimah Syahadah tambahan adalah syarat mutlak untuk umat Islam memasuki syurga.

Rasulullah s.a.w. Bersabda:

Barang siapa yang mengakhiri kalamnya silam menghembuskan nafasnya yang terakhir dengan lailahaillaallah maka dialah masuk syurga.

(HR Muaz bin Jabal)

Lafaz kalimah syahadah ini tambahan merupakan kunci ataukah syarat kepala sesuatu amalan atau ibadat itu diterima malalui Allah s.w.t. Lateral itu, lafaz kalimah syahadah merupakan syarat karena mendapatkan syafaat daripada Rasulullah s.a.w. Diatas hari kiamat. Kalimah syahadah ini juga merupakan syarat keterpurukan harta, jiwa dan kehormatan manusia.

Rasulullah s.a.w. Turut bersabda:

Manusia yang paling beruntung mendapatkan syafaatku pada hari kiamat adalah barang siapa yang mengatakan ‘lailahailallah’ secara ikhlas dari trấn dan jiwanya.

(HR. Bukhari)

Seterusnya, apabila anda such seorang Islam apa telah mengakui dan bersaksi tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad menemani itu Pesuruh Allah, maka anda mesti membuktikannya menjangkau melaksanakan setiap orang amalan ibadat apa diwajibkan oleh Allah s.w.t. Dan dipraktikkan oleh para Rasul-Nya. Tahukah anda, apakah amal ibadat yang sangat penting dalam kehidupan manusia? Ya, amalan itu noel lain dan tidak bukan ialah solat five kali sehari.

Aktiviti 1.3
Soalan kepada aktiviti 1.3Cadangan jawapan untuk aktiviti 1.3

Mendirikan solat

Mendirikan solat adalah satu perintah apa diwajibkan setiap days ke overhead umat Islam yang akil dan baligh. Solat ialah wahyu yang disampaikan secara terus melalui Allah s.w.t. Kepada Rasulullah s.a.w. Melalui peristiwa Israk dan Mikraj yang berlaku pada bulan Ramadan.

Solat juga merupakan hubungan secara langsung antara kita dengan Maha Pencipta. Itupenggunaan berkomunikasi mencapai Allah s.w.t., melahirkan apa yang dirasakan dan difikirkan sama ada rasa gembira ataukah sebaliknya. Such hamba-Nya, untuk kita boleh meluahkan maafkan saya sahaja apa kita rasai tanpa rasa bimbang atau khuatir rahsia itu become diketahui oleh people lain. Allah Maha pendengar dan Maha Penyayang. Melalui itu, jika kita di dalam kesusahan, berdoalah nescaya Allah s.w.t. Ini adalah tenangkan hati dan fikiran kita.

*

Tujuan solat

1. Solat mendidik manusia supaya sentiasa mengingati Allah s.w.t. Dan mematuhi perintah-Nya.

2. Solat boleh memelihara umat ​​manusia daripada does kejahatan.

3. Solat become memberi ketenangan jiwa.

4. Solat menjadi memberi kejayaan kepada people mukmin tetapi solat itu hendaklah dilaksanakan dengan jenuh khusyuk.

Hikmah solat

1. Menghampiri ourselves kepada Allah s.w.t.

2. Menguatkan keimanan dan ketakwaan.

3. Berpendidikan diri supaya sentiasa mengingati Allah s.w.t.

4. Memberi kecerdasan jasmani, kecerdasan akal dan minum kualiti rohani.

5. Bersyukur kepada Allah. S.w.t.

Kepentingan solat banyak dinyatakan oleh Allah s.w.t. Di di dalam al-Qur’an. Terdapat 130 ayat yang menekankan kewajipan menaikkan solat, hikmah pengaturan solat dan hukuman apa akan recognized jika ditinggalkan solat. Antara ayat di dalam al-Qur’an apa menekankan kewajipan bersolat ini ialah firman Allah s.w.t. Apa bermaksud:

Katakanlah kepada hamba-Ku apa beriman, hendaklah mereka itu pengaturan sembahyang.

(Surah Ibrahim: 31)

Dan dirikanlah solat, kerana sesungguhnya sembahyang (dapat) tergantung daripada segala ragum dan kemungkaran.

(Surah al-Ankabut: 45)

Sesungguhnya manusia itu dijadikan (bersifat) loba, mengeluh apabila benefit mengenai dia, kecuali orang yang sembahyang, apa berkekalan atas solat mereka.

(Surah al-Ma`raj: 19 – 23)

Sebaliknya, orang apa meninggalkan sembahyang akan mendapat dosa dan dikategorikan sebagai mereka yang terpedaya batin ikutan hawa nafsu. Balasan kepada mereka apa meninggalkan sembahyang ialah dimasukkan setelah dalam neraka. Firman Allah s.w.t. Apa bermaksud:

Kemudian mereka digantikan melalui keturunan-keturunan apa mencuaikan sembahyang serta menurut hawa nafsu (dengan does maksiat) , maka mereka menjadi menghadapi azab (dalam neraka).

(Surah Maryam: 59)

*

Seksaan bagi mereka apa meninggalkan sembahyang

1. Kubur become menghimpit mereka serapat-rapatnya sehingga tidak setuju tulang-tulang dada mereka.

2. Dinyalakan fire di di dalam kuburnya dan fire itu ini adalah membakar riak mereka siang dan malam tanpa berhenti-henti.

3. Muncul seekor ular yang bernama Sajaul Aqra dan ular itu berkata, “ Allah menyuruh aku membelasah engkau keer engkau mensia-siakan sembahyang Subuh”. Mayat akun itu dipukul daripada waktu Subuh sehingga naik matahari, then dipukul dan dihentak lainnya hingga terperosok setelah perut bumi keer meninggalkan sembahyang Zuhur. Selepas menemani itu dipukul lagi keer meninggalkan sembahyang Asar. Begitulah seterusnya sehingga ke waktu Subuh semula. Seksaan melalui Sajaul Aqra itu become berterusan dan berulang-ulang sehinggalah ke hari kiamat.

Rujukan Web
Bagi anda apa ingin mengetahui historia solat five waktu, bolehlah rujuk setelah laman web berikut:

http://www.angelfire.com/pro/sembahyang/

Solat ialah tanggungjawab major bagi umat Islam sebagai gejala bersyukur kepada Allah s.w.t. Kita sering merasakan solat adalah satu tanggungjawab apa berat walaupun noël sampai sepuluh minit kita melakukannya. Mengapakah perasaan sebagai ini harus wujud? Ketahuilah bahawa sesuatu perkara apa kita lakukan tanpa ada rasanya cinta, noël akan memberi sebarang manfaatnya kepada kita. Dirikan solat keer rasa kekasih kepada yang menciptakan kita, dan kita mungkin akan merasai bahawa mendirikan solat menemani itu suatu perkara yang ringan dan mudah.

Aktiviti 1.4
Soalan kepada aktiviti 1.4

*

Mengeluarkan zakat

Zakat ialah kata dasar dalam bahasa Arab daripada catatan Zaka yang membawapengertian berkat, tumbuh, suci, bersih dan baik atau dapat memberi maksud rapi atau mensucikan.

Menurut tindakan Islam (istilah syarak) zakat bererti sejumlah harta tertentu apa diwajibkan malalui Allah s.w.t. Diserahterimakan orang yang berhak. Menurut al-Mawardi dalam Kitab al-Hawiy, zakat ialah nama bagi sesuatu pengambilan tertentu daripada harta apa tertentu menurut sifat-sifat tertentu dan untuk diberikan kepada golongan tertentu.

Tujuan zakat

1. Zakat dan jaminan sosial.

2. Penggerak ekonomi bagi golongan yang noël mampu supaya memainkan peranan dalam ekonomi.

3. Menyuburkan kegiatan halal di dalam aktiviti sosioekonomi umat Islam.

4. Help kegiatan dakwah dan pendidikan batin masyarakat.

5. Mengiatkan semangat jihad dan aktivitasnya fisabililah.

Hikmah zakat

1. Memberi pertolongan people susah dan fakir miskin.

2. Mengasingkan sifat-sifat bakhil rakyat Islam.

3. Mengiklankan umat Islam mengorbankan harta benda demi Islam.

4. Tetap tali persaudaraan antara golongan berada dengan golongan miskin.

5. Sebagai tanda tangan syukur overhead nikmat-nikmat pemberian Allah s.w.t.

Firman Allah s.w.t. Yang bermaksud:

Yang di ~ harta-harta mereka ada hak apa maklum bagi orang apa meminta dan yang mampu.

(Surah al-Maarij: 24 – 25)

*

Rujukan Web
Jika dari mereka ingin mengetahui pengiraan zakat, sila layari laman internet berikut:

http://members.tripod.com/man999/zakat_harta.htm

Dalam Kitab Sahih Bukhari dan Muslim, malalui sumber utamanya Ibnu Omar, Rasulullah s.a.w. Bersabda apa maksudnya:

Aku perintahkan memerangi manusia kecuali bila mereka mengikrarkan syahadah bahawa tiada tuhan selain Allah dan Muhamad rasul Allah dan pengaturan solat dan dibayar zakat.

(HR. Muslim dan Bukhari)

Perintah Allah s.w.t. Yang menyuruh mengabadikan harta daripada orang yang mampu sebagaimana apa ditegaskan di dalam Surah al-Maarij ayat 24 – 25 berunjuk bahawa harta bukanlah kepunyaan seseorang secara mutlak sehingga boleh hatim atau dibelanjakan menurut kemahuan hatinya. Tetapi harta adalah kepunyaan Allah s.w.t. Apa ditetapkan pembahagiannya kepada orang yang tertentu dan pembahagian apa ditentukan akun itu wajib telah terjadi menurut ketetapan syariah.

Golongan yang wajib menerima zakat

Orang yang berhak menerima zakat terdiri daripada lapan golongan iaitu:

*

Firman Allah s.w.t. Apa bermaksud:

Sesungguhnya sedekah-sedekah (zakat) menemani itu hanyalah untuk orang-orang fakir, rakyat miskin dan amil-amil yang mengurusnya dan rakyat muallaf yang dijinakkan hatinya dan buat hamba-hamba apa hendak memerdekakan dirinya dan orang yang berhutang dan untuk dibelanjakan di ~ jalan Allah dan rakyat musafir dalam perjalanan. (Ketetapan hukum yang datangnya daripada Allah dan ingatlah Allah Maha Mengetahui lainnya Maha Bijaksana)

(Surah at Taubah: 60)

*

Berpuasa pada moon ramadan

Berpuasa menurut bahasa ialah menahan diri daripada sesuatu dan menurut istilah bererti menahan ourselves daripada melakukan sesuatu apa membatalkan puasa bermula dari terbitnya fajar sehingga terbenam matahari. Puasa also menuntut kita menghindari nafsu incuver dan di dalam daripada segala apa dilarang serta mengawasi gerak-geri badan daripada melakukan suatu yang ditegah melalui hukum.

Puasa diamanatkan ditunaikan menurut ketentuan syariah. Allah s.w.t. Divisi syariah puasa dengan firman-Nya apa bermaksud:

Oleh akun itu barang siapa antara kamu apa menyaksikan anak moon Ramadan (atau mengetahuinya) hendaklah dialah berpuasa bulan itu.

(Surah al-Baqarah: 185)

Seseorang yang berpuasa dalam bulan Ramadan dengan ikhlas keer Allah s.w.t., become diberi ganjaran oleh Allah s.w.t. Iaitu:

Tujuan puasa

1. Puasa adalah ibadat.

2. Puasa adalah manifestasi kepada sifat sabar dan tabah.

3. Mendidik manusia menjadi seorang apa lebih bertakwa.

4. Puasa boleh memberikan segar mental dan fizikal.

Hikmah puasa

1. Dicairkan daging haram yang tumbuh dari badannya. (darah daging apa tumbuh daripada makanan yang haram).

2. Rahmat Allah s.w.t. Sentiasa dekat dengannya.

3. Diberi melalui Allah s.w.t. Sebaik-baik amal.

4. Dijauhkan daripada merasa lapar dan dahaga.

5. Diberikan cahaya melalui Allah s.w.t. Pada days kiamat karena menyeberang titian sirat al -Mustaqim.

Syarat-syarat wajib puasa:

1. Islam – noël wajib bagi orang kafir does puasa.

2. Baligh – noël diwajibkan berpuasa ke atas kanak-kanak yang belum sampai umur baligh. Walau bagaimanapun kanak-kanak mengiklankan berpuasa.

3. Berakal – noel diwajibkan berpuasa bagi orang gila.

4. Berkemampuan – noël wajib bagi people yang noel berdaya berpuasa sebagai orang sakit, musafir, orang perilaku dan sebagainya.

Terdapat enam syarat-syarat sah puasa iaitu:

1. Islam.

2. Berakal.

3. Penasaran daripada haid atau nifas.

4. Masuk waktu puasa.

5. Berniat di atas setiap malam.

6. Menahan diri daripada perkara yang membatalkan puasa.

Adakah anda berpuasa keer semua orang Islam berpuasa, atau anda ingin mengatasi diri their daripada berkeadaan kurang baik kepada yang lebih baik dan akhirnya were orang yang bertakwa? mencapai adanya ilmu kyung puasa maka dari mereka mampu melakukan yang terbaik.

Mengerjakan haji

Setiap umat Islam apa cukup persyaratan (berkemampuan) terdaftar mengerjakan haji di Mekah. Haji ialah ibadat yang diperintahkan melalui Allah s.w.t. Orang apa menunaikan haji bukanlah keer hendakkan keduniaan (gelaran ataukah menunjuknunjuk) tetapi kerana ibadat haji menyertainya tuntutan agama.

Kewajipan diperkerjakan haji diterangkan oleh Allah s.w.t. Di batin al-Qur’an menjangkau firman-Nya yang bermaksud:

Dan bagi (kerana) Allah (wajib) atas umat ​​manusia pergi usai rumah itu, (iaitu) siapa yang berkuasa mengadakan bepergian kepadanya, dan barang siapa yang kufur maka sebetulnya Allah itu kerajaan daripada intisari semesta.

(Surah al-Imran: 97)

Ibadat haji noël sebagaimana ibadat lain yang boleh dilakukan sewaktu berada di ruang angkasa kediaman di negeri sendiri. Sebaliknya, ibadat haji just boleh dikerjakan di kota suci Mekah dan dilakukan batin musim haji sahaja iaitu pada bulan Zulhijjah. Ia juga memerlukan toko dan kesihatan badan yang baik. Namum begitu, Allah s.w.t. Become mempermudahkan setiap orang itu kepada hamba-hamba-Nya yang bercita-cita buat menunaikan haji kemudian tanggungjawab mereka such seorang Islam. Melalui itu, kita such hambanya perlu memasang niat karena mengerjakan haji samping berusaha untuk memenuhi keperluan apa diperlukan. Ini kerana haji merupakan satu jihad iaitu satu perjuangan, sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. Apa bermaksud:

Daripada Aisyah r.a itu berkata: Saya bertanya: miliki Rasullullah, apakah perempuan itu delegasi jihad? Baginda bersabda: Ya, bagi feminin ada jihad tanpa peperangan iaitu Haji dan Umrah.

(HR. Ahmad dan ibu Majah)

Bagi menyempurnakan ibadat ini, wajib orang apa hendak mengerjakannya mempelajari segala rukun dan adab haji mencapai betul, supaya hajinya itu recognized Allah s.w.t. Berikut merupakan rukun dan terdaftar haji apa dituruti.

*

*

Sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki/Makkah_al-Mukarramah

Haji also mengajar umat ​​manusia hakikat sama iaitu semua jemaah haji diwajibkan berpakaian ihram berwarna weiss dan ditinggalkan pakaian kebangsaan masingmasing. Rasionalnya ialah walaupun dari negara, negara dan keturunan apa berlainan, apa penting ialah akidah apa sama iaitu mentauhidkan Allah s.w.t.

Syarat-syarat delegasi haji:

1. Islam – noël wajib atas orang kafir dan murtad.

2. Baligh– noel wajib atas kanak-kanak tetapi sah hajinya dan noël gugur wajibnya apabila baligh.

3. Berakal – noël wajib atas orang gila dan jika dilakukan juga, noel sah hajinya.

4. Merdeka – Hamba abdi noël diwajibkan, tetapi sah hajinya dan diberi pahala.

5. Berkuasa/berkemampuan – Berhubung dengan berkuasa atau berkemampuan ini ialah berdasarkan kepada firman Allah s.w.t. Yang bermaksud:

Dan dulu kewajipanlah bagi manusia terhadap Allah buat mengunjungi rumah akun itu bagi yang sanggup berjalan antara mereka.

(Surah Ali Imran: 97)

Rujukan Web
Sila mendulang maklumat mengenai umrah menjangkau melayari laman web berikut:

1. Http://www.tabunghaji.gov.my/th/bm/rukunwajib.asp?lthmenu=2

2. Http://ms.wikipedia.org/wiki/Umrah

Aktiviti 1.5
Soalan kepada aktiviti 1.5Cadangan jawapan buat aktiviti 1.5

*

Iman dan rukun iman

Iman ertinya kepercayaan atau tasdiq. Memercayai ialah kesepaduan antara tiga perkara iaitu percaya dalam hati, mengaku mencapai lidah serta beramal mencapai segala rukun dan perintah. Dengan demikian, orang yang beriman adalah orang yang beramal kerana amal membuktikan keimanannya. Jika tidak, maka imannya adalah vojo perasaan dan cita-cita sahaja.

Kalau their ingin fahami maksud iman dengan mudah, telitilah prasasti mutiara yang diungkapkan malalui al-Hasan al-Basri r.a yang bermaksud:

Bukanlah iman itu dengan jeumpa dan cita-cita akan tetapi mempercayai itu ialah what yang teguh dalam hati dan dibenarkan oleh amal. Barang siapa berkata (ikrar) baik pada hal ia bekerja pada amal yang noël baik, nescaya Allah menolak perkataannya. Dan barang siapa berkata dan berbuat baik, nescaya mengangkat menjadi amalnya.

Iman adalah mendasar akidah atau kepercayaan setiap orang Islam. Melalui itu, ia adalah sesuatu yang tetap dan pasti sebagaimana apa diajarkan. Iman tidak mungkin dipinda malalui perubahan angkasa dan zaman.

Dalam hadis daripada Umar r.a., malaikat Jibril apa menyerupai seoang lelaki telah bertanyakan kepada Rasulullah s.a.w. Mengenai iman:

Katanya lagi: Maka khabarkan kepadaku darihal Iman. Rasulullah s.a.w. Menjawab: memercayai itu ialah bahawa engkau beriman kepada Allah, dan malaikat-Nya, dan segala kitab-Nya, dan para Rasul-Nya, dan engkau beriman kepada takdir baik-Nya dan jahat- Nya. Itu berkata: Benarlah engkau!

(HR. Muslim)

Hadis ini dengan jernih telah menyebutkan kyung enam perkara yang terangkum batin pengertian iman. Keenam-enam perkara inilah yang dimaksudkan sebagai rukun iman. Rukunnya yang enam menemani itu tetaplah enam, noël berkurang atau terlebih. Mari kita kaji rukun iman satu persatu agar kita faham dengan jelas maafkan saya yang dimaksudkan menjangkau iman.

Beriman kepada Allah

Beriman kepada Allah bererti percaya menjadi kewujudan-Nya such Tuhan yang Sempurna sifat-Nya secara mutlak, Pencipta alam ini, Penyusun peraturannya dan pengatur perjalanannya. Allah s.w.t. Merupakan Tuhan apa wajib disembah dan diakui kemuliaan-Nya, kekuasaan-Nya dan dipatuhi hukum-hukum-Nya. Membuktikan kewujudan Allah ialah wujudnya sekalian intisari dan intisari ini. Allah turut menyatakan dalil kewujudan-Nya kemudian Tuhan yang Maha Kuasa dengan firman-Nya batin al-Qur’an yang bermaksud:

Dan tuhan kamu menyertainya Tuhan apa satu. Tiada bapak melainkan Dia, yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, silih bergantinya malam dan siang, bahtera apa belayar di laut membawa apa apa berguna bagi manusia, dan maafkan saya yang Allah lebih rendah dari langit berupa air, lalu dengan air itu dia hidupkan bumi sesudah dies (keringnya) dan dia sebarkan di bumi itu segala types haiwan dan pengisaran angin dan awan yang dikendalikan antara tee dan bumi; sungguh (terdapat) tanda-tanda (keesaan dan tinggi Allah) bagi kaum apa memikirkan.

(Surah al-Baqarah: 163 – 164)

Selanjutnya, kalau tinjauan secara lebih mendalam isyarat atau petunjuk-petunjuk ayat tersebut, ternyatalah bahawa ada dua perkara yang were unsur utama untuk kehidupan rohani dan jasmani manusia iaitu:

1. Pertama, unsur agama apa bertalian dengan kepercayaan terhadap Tuhan apa Maha Esa iaitu Allah. Kepercayaan ini adalah dasar kepala bagi orang apa beriman.

2. Kedua, unsur kehidupan di di dalam dunia. Hayatnya di dalam dunia terdiri daripada thiên dan bumi, perubahan malam menjangkau siang, pelayaran kapal di laut membawa muatan, kehidupan botani dengan air, pembiakan segala jenis binatang menjangkau banyaknya, peredaran angin dan awan menurut masanya. Setiap orang itu were bukti yang nyata demo keesaan Allah s.w.t. Dan dulu sumber bagi hayatnya di dunia.

Sebagai seorang muslim anda mesti penerimaan kedua-dua unsur pada agar lives anda berisi dengan cahaya iman.

Beriman kepada sekalian malaikat

Beriman kepada sekalian malaikat adalah wajib. Malaikat dijadikan daripada cahaya, ndak lelaki dan ndak pula perempuan, taat kepada Allah s.w.t. Dan sering menjalankan tugas apa telah diamanahkan. Berikut ialah malaikat-malaikat apa wajib diketahui dan tugas-tugas mereka.

*

Allah s.w.t. Telah berfirman mengenai ketaatan dan kepatuhan para malaikat sebagaimana dengan sengaja al-Qur’an:

Dan kepada Allah sajalah sujud segala maafkan saya yang ada di thiên dan setiap orang makhluk yang melata di bumi dan (juga) malaikat. Di atas hal mereka noël sombong. Mereka undang kepada bapak mereka yang di atas mereka serta mereka kerjakan apa yang diperintahkan kepada mereka.

(Surah al-Nahl: 49 – 50).

Beriman kepada kitab-kitab

Ajaran serta hukum-hukum Allah telah diwahyukan Allah s.w.t. Dan Rasul-Nya oleh al-Quran dan also suhuf. Melalui itu, beriman kepada sekalian kitab Allah s.w.t. Merangkumi segenap kitab dan suhuf-suhuf apa diturunkan oleh Allah s.w.t. Dan hukum adalah wajib.

Kitab dan suhuf mempunyai pemfitnahan perbezaan walaupun sama-sama diturunkan malalui Allah s.w.t. Kitab mengandungi hukum dan peraturan yang lengkap, manakala suhuf hanya mengandungi prinsip-prinsip umum. Kitab dan suhuf diturunkan malalui wahyu yang disampaikan mencapai perantaraan malaikat Jibril a.s. Sejak zaman Nabi Adam a.s sehingga Nabi Muhammad s.a.w. Jumlah kitab yang diturunkan adalah sebanyak 104 iaitu 100 buah suhuf dan 4 buah kitab suci. Empat kitab suci terutama ialah:

KitabMaklumat
1Taurat• Diturunkan kepada Nabi Musa a.s.• di dalam bahasa Ibrani.• Kaum apa menerimanya ialah Bani Israil.• kandungannya ialah pengajaran dan bimbingan.
2Zabur• Diturunkan kepada Nabi Daud a.s.• di dalam bahasa Siryani.• Kaum apa menerimanya ialah Bani Israil.• kontennya ialah jumlah orang hikmat dan nasihat.
3Injil• Diturunkan kepada Nabi Isa a.s.• di dalam bahasa Ibrani.• Kaum apa menerimanya ialah Bani Israil.• kontennya ialah hukum-hukum khas dan terhad kepada Bani israel sahaja.
4al-Qur’an• Diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w.• batin bahasa Arab.• Kaum yang menerimanya ialah country Arab dan semua human hingga berlakunya kiamat.• isi ialah syariah untuk membimbing manusia batin seluruh aspek kehidupan mereka.

Sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki/Iman#percaya_kepada_kitab-kitab_Allah

Menurut deskripsi Ibn Abbas, al-Qur’an mengandungi sebanyak 30 juzuk, 114 surah, 6,616 ayat, 77,430 kalimat dan 325,345 huruf. Menurut Imam al-Ghazali, terdapat sebanyak 500 ayat apa berkaitan dengan hukum-hakam perintah Allah.

Terdapat pula 100 suhuf apa telah diturunkan malalui Allah s.w.t. Kepada Nabi dan Rasul. Pembahagian suhuf-suhuf menemani itu ialah seperti berikut:

*

Oleh itu, kita sebagai umat Islam delegasi mempercayai dan beriman kepada kitab-kitab penasaran dan suhuf yang telah disenaraikan di ~ tadi secara tafsil (satu persatu).

Aktiviti 1.6
Soalan kepada aktiviti 1.6Cadangan jawapan buat aktiviti 1.6

Beriman kepada para rasul

Mengapakah kita mau beriman kepada para rasul? Ini ialah keer rasul-rasul merupakan penyampai bagi dasar-dasar keagamaan kepada umat manusia. Kepercayaan kepada sekalian rasul adalah wajib menurut ayat al-Qur’an yang bermaksud:

Telah beriman rasul akun itu dengan what yang telah diturunkan kepadanya daripada Tuhannya. Dan orang apa beriman alles beriman dengan Allah dan Malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, dan sekalian rasul-Nya. Kami noël membezakan antara seorang daripada rasul-Nya.

(Surah al-Baqarah: 285)

Para rasul dipilih melalui Allah s.w.t. Daripada kalangan manusia karena menyeru manusia agar mentauhidkan Allah s.w.t. Dan beribadat kepada-Nya, sebagaimana firman Allah s.w.t. Dalam al-Qur’an apa bermaksud:

Dan Ibrahim ketika dia berkata kepada kaumnya: Sembahlah menjadi Allah dan takutlah kepada-Nya.

(Surah al-Ankabut: 16)

Dan sesungguhnya kami utuskan Nuh kepada kaumnya lalu dialah berkata: Hai kaumku! Sembahlah menjadi Allah.

(Surah Al-Mukmin: 65)

Dan kepada Thamud kita utuskan saudara mereka, iaitu Salleh. Dia berkata: Hai kaumku! Sembahlah become Allah.

(Surah al-A`raf: 73)

Dan kepada Madyan kita utuskan saudara mereka, iaitu Syu`ib. Dia berkata: Hai kaumku! Sembahlah become Allah.

(Surah al-A`raf: 85)

Semua seruan di dalam ayat-ayat diatas berpusat kepada satu iaitu seruan kepada menyembah atau mentauhidkan Allah s.w.t. Seruan yang dibawa melalui rasul apa akhir iaitu Muhammad s.a.w. Adalah sama menjangkau rasul-rasul yang terdahulu. Hanya berlainan batin lingkungan umat atau manusia yang diserukan sahaja kerana rasul apa dahulu masing-masing hanya menyeru kaumnya sendiri, sedangkan Rasulullah s.a.w. Menyeru kaumnya dan sekalian manusia.

Oleh sebab Nabi Muhammad s.a.w. Diutuskan kepada sekalian manusia, maka seruannya juga ditujukan kepada sekalian manusia, sebagaimana firman Allah s.w.t. Yang bermaksud:

Hai sekalian manusia! Sembahlah tuhan kamu apa menjadikan kamu dan mereka yang sebelum kamu supaya kamu berbakti.

(Surah al-Baqarah: 21)

Sebanyak 25 rakyat nabi yang disebut dalam al-Qur’an dan terdaftar diketahui iaitu:
1. Nabi Adam a.s2. Nabi Idris a.s3. Nabi Nuh a.s4. Nabi Hud a.s5. Nabi Salleh a.s6. Nabi Ibrahim a.s7. Nabi Luth a.s8. Nabi Ismail a.s9. Nabi Ishak a.s10. Nabi Yaakub a.s11. Nabi Yusuf a.s12. Nabi Ayub a.s13. Nabi Syuaib a.s14. Nabi Musa a.s15. Nabi Harun a.s16. Nabi Zulkifli a.s17. Nabi Daud a.s18. Nabi Sulaiman a.s19. Nabi Ilias a.s20. Nabi Iliayasak a.s21. Nabi Yunus a.s22. Nabi Zakaria a.s23. Nabi Yahya a.s24. Nabi Isa a.s25. Nabi Muhammad s.a.w.

Beriman kepada days akhirat

Beriman kepada days akhirat bermaksud percaya dengan penuh yakin tanpa sebarang ragu bahawa selepas hayatnya di world ini kita pasti akan berhadapan dengan days pembalasan. Pada aku tersebut, manusia akan dibangkitkan dan segala amalan mereka akan dihitung untuk diberikan balasan apa setimpal dengan amalan itu. Ketiadaan amalan dan pekerjaan apa baik pada aku ini disebabkan kerugian dan kesesalan pada kemudian hari. Kehidupan apa sebenarnya ialah pada days akhirat nanti, sebagaimana firman Allah s.w.t. Yang bermaksud:

Dan noël ada kehidupan di dunia ini melainkan bersaing dan bermain dan pada kenyataannya negeri akhirat akun itu ialah kehidupan (yang sebenarnya) kalau adalah mereka mengetahui.

(Surah al-Ankabut: 64)

Demikianlah keadaan manusia ke mati. Kematian bukanlah selama-lamanya kerana umat ​​manusia akan dibangkitkan semula. Firman Allah s.w.t. Apa bermaksud:

Pada aku Kami gulung thiên sebagaimana menggulung kepingan (helai) bagi tulisan-tulisan,sebagaimana Kami mulailah kejadian pertama, Kami menjadi kembalikan dia, sebagai perjanjian atas Kami. Sebetulnya Kami menjadi melaksanakan.

(Surah al-Anbiya’: 104)

Berdasarkan ayat di atas, jelaslah bahawa setelah binasa alam ini, maka berkumpullah umat ​​manusia daripada dahulu sehinggalah yang kemudian. Mereka diambil daripada kubur masing-masing sebagai belalang apa bertaburan. Di atas saat yang penuh kecemasan itu, teringatlah human kepada perjanjian mereka sebagaimana firman Allah s.w.t. Yang bermaksud:

Dan menjadi ditiup pada sangkakala, maka tiba-tiba mereka dari kubur-kubur mereka akan bersegera kepada tuan mereka. Mereka akan berkata: Aduh celakalah kami! Siapakah apa bangkitkan kita dari ruang angkasa tidur kalian (kubur)? Inilah what yang dijanjikan melalui (Tuhan) Pemurah, dan benarlah rasul-rasul.

(Surah Yasin: 51 – 52)

Berikutan itu, lalu dikumpulkan mereka di suatu tempat untuk dihisab. Keadaan di situ digambarkan melalui al-Qur’an sebagaimana firman Allah s.w.t. Yang bermaksud:

Bahawa barang siapa yang berat timbangannya maka mereka orang apa mendapat kejayaan atau kemenangan, dan barang siapa apa ringan timbangan-nya maka mereka orang apa merugikan diri-diri mereka. Mereka itu keabadian di di dalam neraka.

(Surah al-Mu’minun: 102 – 103)

Sungguhpun Allah s.w.t. Merahsiakan bila menjadi berlakunya days kiamat tetapi Allah s.w.t. Telah mewahyukan kepada Nabi Muhammad s.a.w. Karena disampaikan kepada kita kyung tanda-tanda kecil dan tanda-tanda geram akan berlakunya hari akhirat.

Tanda-tanda kecilnya ialah:

1. Sedikit setiap orang alim dan ramai orang apa jahil.

2. Wanita lebih ramai daripada lelaki.

3. Urusan keagamaan ditadbir oleh golongan bukan ahli.

4. Pelacuran dan maksiat berlaku dengan meluas.

5. Minum arak dan benda yang memabukkan dulu kebanggaan.

6. Dikeluarkan fitnah apa bergelombang-gelombang kemudian gelombang laut.

7. People miskin were kaya dan masing-masing berlumba-lumba membina bangunan pencakar langit.

8. Menguat perang geram antara dua bangsa yang paling besar.

9. Kerumunan berlaku wabah alam (banjir besar, gunung berapi, angin taufan dsb).

Apabila masa berlakunya days kiamat itu semakin hampir sekali, maka become muncul tanda-tanda geram atau tanda-tanda di atas sebagaimana yang disebut di di dalam sebuah hadis apa diriwayatkan oleh Huzaifah bin Usaid al-Ghiffari. Dia berkata: “Rasulullah s.a.w. Telah mendatangai kami, apa ketika itu kami sedang merenung sesuatu”. Kemudian Rasulullah bertanya: “Apakah apa sedang kamu fikirkan?” kami menjawab: “Kami sedang komandan tentang aku kiamat”. Rasulullah bersabda: “Bahawasanya kiamat itu noël akan berlaku, kecuali kamu lanskapnya sepuluh tanda”. Kemudian Rasulullah menyebutkan tanda-tanda menemani itu satu demi satu seperti berikut:

1. Diambil dajjal yang akan merosakkan agama.

2. Diambil binatang apa dipanggil Dabbatul Ard apa akan merosakkan manusia.

3. Keluar suku/bangsa Yakjuj dan Makjuj buat merosakkan bumi.

4. Hilangnya al-Quran dari mashafnya.

5. Terbit matahari dari sebelah barat.

6. Turunnya Nabi Isa a.s usai bumi dan mendukung pemerintahan Imam Mahadi.

7. Gempa di Timur.

8. Gempa di Barat.

9. Gempa bumi di Semenanjung Arab.

10. Fire besar apa akan menghalau manusia nanti Padang Masyhar. Api itu become bermula dari arah Negeri Yaman.

Firman Allah s.w.t. Batin al-Quran yang bermaksud:

Mereka noel menunggu, melainkan satu teriakan saja, (yang akan menghancurkan bumi ini) yang akan membinasakan mereka, ketika mereka sedang bertengkar.

(Surah Yasin: 49)

Beriman kepada qada’ dan qadar

Sebagai manusia apa dijadikan melalui Allah s.w.t., kita sering diduga mencapai pelbagai masalah yang bertujuan karena menguji keredaan itupenggunaan terhadap tinggi Allah s.w.t. Kita percaya bahawa setiap perkara yang berlaku itu adalah ketentuan Allah, maka kita terdaftar percaya kepada qada’ dan qadar, benar dengan hadis Rasullulah s.a.w. Iaitu:

Tidak beriman seorang hamba sehingga dia beriman dengan empat perkara: iaitu menyaksikan bahawa tiada tuan melainkan Allah dan bahawasanya aku Rasulullah apa diutuskan dengan tepat dan beriman mencapai mati, dan beriman mencapai kebangkitan sesudah mati, dan beriman mencapai qadar – takdir.

(HR. Tirmizi)

Beriman kepada takdir bererti percaya bahawa Allah s.w.t. Mengetahui trips hamba-hamba-Nya dan mengawasi hal-ehwal mereka serta mentadbir urusan mereka, dan percaya bahawa segala sesuatu apa berlaku di dalam alam ini adalah mencapai izin-Nya. Malah, maafkan saya saja mengenai manusia, kesamaan ada yang bermanfaat dan apa mudarat adalah menjangkau iradat dan kudrat-Nya. Firman Allah s.w.t. Apa bermaksud:

Tidak ada yang mengenai daripada bahaya melainkan dengan rights Allah. Dan barang siapa beriman kcpada Allah, nescaya dia pimpin hatinya. Kerana Allah menyertainya berkuasa overhead tiap-tiap suatu.

(Surah a1-Taghabun: 11)

Alam dan segala fenomena apa berlaku ini tidaklah terjadi dengan sendirinya. Bahkan alam dan segala apa berlaku menyindirnya adalah menurut ketentuan kudrat Allah dan perhitungan-Nya.

Firman Allah s.w.t. Yang bermaksud:

Sesungguhnya tiap-tiap suatu kita telah jadikan ia mencapai ukuran.

(Surah al-Qamar: 49)

Ayat ini bawa pengertian bahawa segala kejadian apa berlaku pada alam dan diatas diri umat ​​manusia adalah menurut mass atau qadar. Contohnya, sihat dan sakit, kaya dan miskin, nikmat dan sengsara, shanks dan duka, ajal dan ruang angkasa kematian serta segala apa berkaitan dengan kehidupan manusia di dalam perkara apa mereka sendiri noël berupaya mengubah dan menukarkannya. Setiap orang itu adalah termasuk dalam ketentuan qadar Allah. Namun begitu, kita noel boleh menyerahkan diri kita kepada Allah semata-mata tanpa berusaha.

Seseorang apa beriman become menerima setiap orang takdir itu mencapai jiwa yang tenteram. Malah, itu percaya bahawa di di depan alam apa nyata itu ada kekuatan ghaib yang lebih perkasa iaitu memaksa Allah s.w.t.

Firman Allah s.w.t. Apa bermaksud:

Katakanlah: tidak akan mengenai kalian melainkan what yang telah dituliskan (ditakdirkan) melalui Allah bagi kami. Ialah penolong kita dan kepada Allah maka hendaknya orang apa beriman berserah diri.

(Surah a1-Taubah: 51)

Sesungguhnya seseorang manusia noël akan mengetahui maafkan saya yang telah ditakdirkan Allah s.w.t. Dahulu berlakunya sesuatu itu. Malah, manusia noel pula disuruh mengetahuinya keer persoalan takdir bukanlah urusan mereka. Urusan mereka seperti manusia ialah berfikir, berusaha atau berbuat dan beramal menurut wasiatnya sesuatu peraturan dan sebab-sebabnya.

Demikianlah deskripsi mengenai rukun-rukun memercayai yang were dasar kepercayaan rakyat Islam sebagaimana yang diterangkan malalui Rasulullah s.a.w. Orang apa beriman ialah orang yang percaya (tasdiq) kepada rukun-rukun itu secara keseluruhannya dan beramal menurut tuntutan kepercayaan (iman) itu. Mereka juga akan membuktikan kepercayaan mereka dengan bertingkah laku such seorang mukmin apa baik lagi sempurna.

Kesimpulannya, mempercayai mesti disertakan menjangkau amal soleh. Amal soleh bererti mandatnya segala perintah Allah s.w.t. Dan meninggalkan larangan-Nya. Memercayai tanpa amal yang mulia noël mendapat tempat di dalam Islam. Maka jelaslah bahawa kombinasi Islam dan mempercayai akan form seorang Muslim sejati apa tunduk dan patuh kepada Allah s.w.t. Secara zahir dan batin.

Aktiviti 1.7
Soalan kepada aktiviti 1.7Cadangan jawapan untuk aktiviti 1.7

Ihsan

Ihsan adalah bahawa engkau memuja Allah seolah-olah kamu melihat-Nya, jika kamu tidak dapat melihatnya, maka sesungguhnya dialah sedang pemandangan kamu.

(HR. Abu Hurairah)

Ihsan menurut pengertian apa disebutkan di dalam hadis di atas ialah kita menyembah Allah s.w.t. Seolah-olah itupenggunaan melihat-Nya. Jika kita noël dapat melihat-Nya, maka sebenarnya Allah s.w.t. Lanskap kita. Pemujaan Allah bererti mengabdikan ourselves kepada-Nya menjangkau beribadat menurut cara yang paling baik pada zahirnya dan batinnya. Ibadat apa dilaksanakan menurut tampilan malam ihsan mesti ditumpukan kepada Allah s.w.t. Semata-mata, tidak kepada yang lain atau kerana orang lain.

Ihsan dalam ibadat adalah antara akan yang paling mulia dan tertinggi. Malalui itu, ibadat haruss dibina overhead dua dasar apa penting agar memenuhi matlamat ihsan batin ibadat tersebut. Pertama ialah dicintai kepada Allah s.w.t. Iaitu dirasa tawaduk dan tunduk di hadapan Allah s.w.t. Agar meningkatkan perasan demands dan mengharap hanya kepada Allah s.w.t. Sahaja. Senin pula ialah takwa, undang dan dirasa kerdil apabila berhadapan mencapai kebesaran dan kasih bayi Allah s.w.t. Ibadat sebagai ini disebabkan seseorang merasa lebih bertanggungjawab terhadap ibadatnya, dan akan melaksanakannya dengan full ikhlas. Keikhlasan were asas penting batin menentukan kesempurnaan amalan dan ibadat seseorang.

Uniknya ihsan di dalam Islam ialah manfaat ihsan menyertainya akan kembali kepada tuannya. Ini dapat dilihat di dalam firman Allah s.w.t. Bermaksud:

Jika kamu berbuat jenis (maka faedah) kebaikan apa kamu lakukan ialah untuk diri kamu dan jika kamu berbuat ragum maka (kesan yang buruk) berbelok kepada diri kamu juga.

(Surah al-Isra’: 7)

Pendek kata, ihsan mendesak penting karena kesedaran dalaman keer kebaikan apa dilakukan akun itu disebabkan Allah s.w.t. Shang kebaikan, bukan untuk tujuan menunjukmenunjuk kepada people lain. Ihsan mampu menjana keperibadian yang mulia batin setiap diri muslim jika dilaksanakan dengan sepenuhnya kejujuran iaitu kesedaran bahawa “Allah Maha Melihat”.

Lihat lainnya: Berhubungan Setelah Haid Dalam Masa Kb 1 Bulan, Setelah Suntik Kb, Bolehkah Berhubungan Seks

Kesimpulannya, dengan memahami pengertian Islam, mempercayai dan ihsan, their dapat mengidenifikasi Islam dengan lebih clearly dan tepat secara ilmiah. Dengan dipahami Islam, iman dan ihsan juga, dari mereka akan mendapat gambaran apa jelas circa pengertian Islam sebenarnya menurut kehendak Penciptanya iaitu Allah s.w.t.