Ia adalah keadaan di mana gegendang telinga bocor atau koyak. Gegendang telinga polemik telinga luar dari telinga pusat (yang mempunyai structure penting). Fungsional gegendang tambahan melindungi telinga sentral daripada cuaca sejuk, angin, tahi telinga dan pelbagai lagi.

Anda sedang menonton: Apakah tongue tie bisa sembuh sendiri

Gegendang telinga menyerap bunyi dan memindahkan suara tersebut kepada tulang-tulang small di telinga tengah . Kebocoran gegendang akan mendedahkan telinga tengah serta telinga dalam kepada risiko kerosakan ataukah trauma. Kebocoran gegendang also boleh disebabkan risiko kurang pendengaran.

Punca-punca Gegendang Telinga Bocor

Punca terutama kebocoran gegendang ialah jangkitan telinga pusat (otitis media), trauma dan perubahan tekanan apa mengejut adalah antara punca-punca lain apa dikenalpasti ialah:

Menggunakan tool tajam untuk mencuci telinga desakan tinggi Perubahan mengejut tekanan udara semasa penerbangan, berenang, menyelam atau duduk berhampiran dengan suara letupan.

Lihat lainnya: Kata Youtuber Indonesia Yang Viral Karena Video 2 Jam Nggak Ngapa-Ngapain

gejala dan Gejala

di dalam kebanyakan kes , tiada gejala-gejala apa ketara Sekiranya ia disebabkan melalui jangkitan telinga tengah, pesakit selalu mengadu circa sakit yang tajam secara tiba-tiba ( ini disebabkan melalui pengumpulan nanah di telinga sentral ). Sakit menjadi hilang apabila nanah disetujui daripada telinga sentral Kebocoran disebabkan malalui trauma selalunya berakibat rasa noel selesa serta sedikit pendarahan bisa berlaku suara berdesing di batin telinga (tinnitus) Kurang pendengaran Telinga berair/bernanah

*

lukisan menunjukkan gegendang telinga apa pecah

dirombak otoskopi melalui doktor selalunya menunjukkan:

Gegendang telinga apa bocor Tulang-tulang telinga pusat dapat dilihat Nanah di di dalam telinga

Kompikasi

Risiko hilang pendengaran apa kekal jangkang telinga tengah

Rawatan

Gegendang telinga apa bocor selalunya akan pulih sendiri dalam masa 2 bulan. Rawatan biasanya karena mengurangkan sakit dan prevalensi jangkitan. Antibiotik boleh used sekiranya terdapat tanda-tanda jangkitan. Pembedahan bisa diperlukan sekiranya gegendang noel sembuh secara semulajadi.

Pencegahan

Pastikan telinga sentiasa kering dan bersih Tutup publik telinga dengan mi atau vaselin semasa mandi untuk mengelakkan telinga daripada dimasuki air digunakan penutup telinga silikon semasa tretan berenang (elakkan dari berenang) Jangan masukkan objek setelah dalam telinga jangkitan telinga harus diberi rawatan segera melecehkan hidung harus diberi heed dan rawatan apa sewajarnya bersama sama mencapai rawatan telinga
Semakan Akhir : 26 April 2012
Penulis : Dr. Dipak a/lBanarsi Dass
Penyemak : Dato’ Dr. Narizan Ariffin