Mandi adalah mengalirkan air suci bagi mensucikan ke seluruh tubuh badan. Dasar hukum adalah firman Allah:

“…dan jika kamu junub maka mandilah” (QS Al Maidah: 6)


Sebagai seorang muslim, bak mandi wajib atau bath junub adalah diwajibkan bagi mensucikan ourselves dari hadas besar. Hal ini kerana seorang muslim yang tidak bak mandi wajib noël boleh mengerjakan solat.

Anda sedang menonton: Bacaan niat mandi junub untuk wanita

*
*
*
*
*

Baca Juga: 5 Doa murah Rezeki yang Patut anda Amalkan

Video Ceramah Niat & Cara bak mandi Wajib

Soalan Lazim

1. Di mana pula dengan bulan puasa?

Pada bulan puasa, anda just perlu bak mandi seperti biasa kerana syarat sah bath wajib adalah meratakan air setelah seluruh anggota badan zahir dan ~ no rongga-rongga badan.Sekiranya dari mereka belum bak mandi wajib kapan masuknya waktu fajar, puasa anda kekal sah dan noël akan cantengan puasa milik mereka sekiranya milik mereka lupa untuk bak mandi wajib. Menjadi tetapi, their perlu menyucikan badan seperti persediaan bagi melakukan ibadah solat.

2. Bolehkah keuntungan sabun used semasa bak mandi wajib?

Anda boleh digunakan sabun such alat untuk membersihkan segala kotoran dan najis apa ada di atas anggota badan anda.Pastikan air dapat diratakan sepenuhnya ke seluruh anggotaenam zahir badan anda termasuklah di atas bahagian lipatan anda.

3. Apakah perkara sunat ketika mandi wajib?

Bahkan disisi Imam Malik, beliau mewajibkannya kerana meratakan wait sahaja noël mencukupi dan tidak sempurna. Walaubagaimanapun, kotoran apa sedikit seperti daki, noël menghalang air daripada terkena kulit.Oleh itu, sah hukum mandi wajib walaupun tidak menghilangkan daki tersebut terlebih dahulu.Berkaitan kotoran di bawah kuku pula, di ~ kebiasaannya adalah disebabkan dari benda polusi asing dan bukan dari tindakbalas semulajadi badan, maka wajib untuk menghilangkannya terlebih sebelum sebelum berwuduk dan bak mandi wajib.

4. Apakah hukum bak mandi wajib pada moon puasa, selepas waktu subuh?

Katakan anda melakukan hubungan intim bersama isteri pada waktu malam di bulan Ramadan. Pasti menjadi tertanya-tanya, adakah sah puasa jika melakukan mandi wajib selepas times subuh?

Maksud terbit dawn di sini ialah masuknya waktu Subuh. Bukan hari sudah terang, dan times Subuh juga sudah habis. Ianya noël membatalkan puasa.Tidak ada halangan untuk orang apa berjunub buat melewatkan bak mandi junub sehingga terbitnya fajar iaitu azan Subuh. Puasa seseorang menyertainya adalah sah.Tidak mempertahankan puasanya kerana berpuasa dalam keadaan berjunub mahupun kerana mandi wajib selepas Subuh.

Kesimpulannya, kaedah menyucikan diri amatlah penting karena dipelajari supaya ibadah harian itupenggunaan dapat diterima melalui Allah S.W.T berikutan menjangkau cara penyucian apa betul.

Lihat lainnya: Berita Terbaru Ayu Ting Ting Dan Robby Purba Terkini Dan Terbaru Hari Ini


Janganlah sesekali memandang remeh mengenai cara bak mandi wajib ini. Harapan perkongsian ini bermanfaat.