*
*
*
*
*
Khilaf dalam perkara tindakan ialah rahmat

Persoalan ini berlakuKHILAF di kalangan ulama.

Anda sedang menonton: Bacaan niat puasa syawal 6 hari

Sebahagiannya yang berpendapat noël boleh mencampur niat puasa sunat dengan puasa fardhu yang lain atau dengan puasa sunat yang lain.

Sekiranya dilakukan maka puasanya itu noël sah, noël bagi apa fardhu dan noel bagi apa sunat.

Tetapi ada juga di kalangan ulama Syafi’iyyah berpendapat bahawa ganjaran puasa enam tetap become diperolehi apabila seseorang berpuasa qadha sekalipun ia tidak berniat menggabungkan kedua duanya, namun pahala apa diperolehi kurang daripada seorang apa berpuasa kedua-duanya secara berasingan.


Setelah dikaji, berpawai ulama apa membolehkan puasa dua di dalam satu ini, noël bersandarkan mana-mana dalil al-Quran dan al-Sunnah.


Mereka tambahan mengatakan amalan ini hanya mendapat pahala keer kebetulan berpuasa qada dalam bulan Syawal, sama kemudian pahala sunat tahiyatul masjidil dengan solat fardu (orang yang terus melakukan solat fardhu apabila masuk ke dalam masjid become mendapat tambahan pahala sunat tahiyatul masjid).


Sebagai kesimpulan, puasa sunat semata-mata keer Allah (bukan keer sakit atau ingin berdiet) mempunyai dia yang terlalu tinggi di sisi Allah swt dan terutang digalakkan melalui Rasulullah saw.

Sebagaimana apa diketahui semua amalan sunat adalah seperti penampal kepada mana-mana diterjunkan dalam amalan fardhu.

Puasa enam days pada bulan Syawal ini pula thabit dari sunnah Rasulullah SAW

Sempurnakan silam qada beberapa aku yang tertinggal, kerana kita noël tahu apakah hayat dan kesihatan yang ada menjadi berterusan sehingga itupenggunaan dapat menunaikannya di masa hadapan.

Bagi rakyat yang tidak sempat does puasa sunat kerana hidup dengan puasa terdaftar diharapkan Allah swt ini adalah memberi ganjaran berdasarkan niat dan azamnya.

Lihat lainnya: Apa Yang Harus Dilakukan Sebagai Karyawan Baru, Faq Bekerja Di Tengah Pandemi Covid

Semoga kita semua diberi taufiq dan hidayah malalui Allah swt ke jalan yang di redhaiNya.