Tiroid merupakan kelenjar yang berbentuk rama-rama yang terletak di bahagian hadapan leher yang bertanggungjawab di di dalam penghasilan hormon tiroid. Kelenjar tiroid keuntungan zat iodin (sumber apa diperolehi daripada diet pemakanan seperti garam dan papan laut) batin menghasilkan hormon tiroid.

Anda sedang menonton: Berapa lama luka jahitan di kepala sembuh

Hormon tiroid adalah amat penting di dalam mengawal garis dan fungsi berbadan badan manusia kemudian tumbesaran dan mengawal metabolisme protein dan lemak dalam badan.

Terdapat 2 tipe hormon tiroid iaitu tiroksin (T4) dan triiodotironin (T3), masing-masing keterwakilan 99.9% dan 0.1% hormon tiroid. Selepas dirembes disetujui dari kelenjar tiroid, jumlah T4 apa banyak become ditukarkan kepada T3, apa merupakan hormon yang most aktif daripada segi biologi dalam memberi kesan mendalam metabolisme usai atas sel-sel badan.

*

lukis : Kelenjar tiroid

Penyebab

melecehkan tiroid boleh diklasifikasikan kepada 2 kumpulan utama iaitu :

Masalah yang berpunca daripada fungsi penghasilan hormon tiroid yang noel normal Hipertiroidisme (kelenjar tiroid terlebih aktif) Antara penyebab-penyebab kepala adalah kemudian penyakit Graves, goiter multinodular toksik, nodul tiroid yang menghasilkan hormon tiroid penuh sesak dan pengambilan iodin secara penuh sesak Hipotiroidisme (kelenjar tiroid kurang aktif) Antara penyebab-penyebab kepala adalah sebagai tiroiditis Hashimoto, dan mengganggu keradangan di ~ kelenjar tiroid (tiroiditis) Masalah apa berpunca daripada struktur kelenjar tiroid itu personally Goiter Ia ~ no sejenis penyakit tetapi merupakan suatu keadaan bagaimana kelenjar tiroid membengkak Nodul tiroid Bermaksud terdapat ketulan apa abnormal di di dalam kelenjar tiroid dan boleh disebabkan melalui ‘benign cysts’ dan ‘benign tumor’ serta jarang-jarang berlaku iaitu barah tiroid Barah tiroid adalah lebih kerumunan berlaku di kalangan feminin dewasa jika dibandingkan mencapai lelaki ataupun remaja. Terdapat beberapa tipe barah tiroid. Ia bergantung kepada tipe sel barah itu berasal.

Gejala

Hipertiroidisme merupakan keadaan bagaimana kelenjar tiroid terlebih positif dengan untuk menghasilkan hormon tiroid apa berlebihan. Gejala-gejala hipertiroidisme adalah sebagai :

memanggang menggeletar (tremor) rasanya gementar Degupan jantung apa laju menyudahi berpeluh dan panas Susut memuat badan Lesu dan cepat berasa letih

Hipotiroidisme merupakan keadaan bagaimana kelenjar tiroid kurang positif dengan menghasilkan hormon tiroid apa rendah. Gejala-gejala hipotiroidisme adalah sebagai :

Lesu Sukar untuk menumpukan heed dan tahap pemikiran apa lembab Kulit kering Sembelit Sentiasa berasa sejuk pendarahan haid yang banyak dan lama bagi wanita

Goiter merupakan pembengkakan diatas kelenjar tiroid dan boleh mempunyai gejala-gejala hipertiroidsme, hipotiroidisme ataupun eutiroid (fungsi tiroid apa normal).

*

cat, dll : Kelenjar tiroid

Nodul tiroid pula boleh terdapat satu nodul ataupun berbilang. Apabila nodul terlalu besar, ia boleh menekan struktur-struktur berhampiran dan boleh menyebabkan gejala seperti kesukaran bernafas atau suara menjadi kasar

Barah tiroid terjadi apabila terdapat gejala-gejala such ketulan pada kelenjar tiroid, suara menjadi kasar, kesukaran bernafas ataukah menelan, noda-noda limfa yang membengkak di bahagian leher, batuk ataukah sakit tekak apa berterusan dan sakit pada leher apa berterusan.

Komplikasi

Hipotiroidisme yang noël dirawat boleh berakibat masalah-masalah berikut :

Risiko penyakit jantung kerana kandungan kolesterol yang noël baik (LDL) akan meningkat. Melecehkan mental seperti kemurungan dan pemikiran yang lembab. Melecehkan saraf sebagai kebas-kebas dan sakit-sakit di bahagian saraf apa terlibat. Myxedema – merupakan keadaan apa serius dan boleh meragut nyawa bagaimana itu? pesakit boleh datang di dalam keadaan koma. Melecehkan kemandulan bagi perempuan (infertiliti). Masalah perkembangan dan tumbesaran bayi batin kandungan daripada segi fizikal dan mental.

Hipertiroidisme yang noël dirawat boleh disebabkan masalah-masalah berikut :

melecehkan jantung kemudian “atrial fibrillation” dan lemah kardiovaskular boleh terjadi akibat degupan jantung apa terlalu laju dan noel terkawal. Mengganggu tulang rapuh (osteoporosis) asibe gangguan ke atas metabolisme kalsium di dalam badan. Mengganggu mata boleh berlaku bagi diseases Grave di mana bola mata menjadi terbonjol, merah dan bengkak. “Thyroid storm”- keadaan yg amat serius dan boleh meragut nyawa koknya terdapat gejala-gejala such demam panas, denyutan jantung apa laju dan keadaan noël sedarkan diri.

Goiter apa terlalu geram boleh menyebabkan masalah kesukaran bernafas ataukah menelan lateral masalah dari segi kecantikan/kosmetik.

Barah tiroid boleh berlaku akuarium walaupun selepas pembedahan pembuangan kelenjar tiroid dijalankan, lebih-lebih lagi di dalam tempoh 5 five selepas pembedahan. Kebijakan aturan dari semasa usai semasa harus dilakukan bagi mengesan barah tiroid daripada berlaku semula. Barah tiroid yang berlaku lebih baru boleh cemas sepenuhnya.

Rawatan

mengganggu tiroid boleh dirawat menggunakan ubat-ubatan ataukah pembedahan. Ia ketergantungan kepada types masalah tiroid tersebut.

Bagi mengganggu hipotiroidisme, hormon tiroid boleh diganti menjangkau pengambilan pil sintetis hormon tiroid secara oral.

Bagi mengganggu hipertiroidisme, pendapatannya hormon tiroid oleh kelenjar tiroid dapat dikurangkan malalui ubat-ubatan yang diambil secara oral. Bagi mengawal gejala-gejala yang disebabkan oleh hipertiroidisme such denyutan jantung yang laju, terdapat ubat-ubatan yang boleh diberi secara oral juga. Jika melecehkan hipertiroidisme tidak dapat dikawal secara ubat-ubatan, rawatan ablasi radioaktif dapat digunakan karena mematikan tisu kelenjar tiroid secara selektif.

Lihat lainnya: 15 Rekomendasi Alat Bantu Jalan Bayi Yang Bagus, Ingin Latih Anak Berjalan

Rawatan secara pembedahan adalah haruss bagi melecehkan tiroid yang terdapat kemungkinan merupakan barah tiroid. Pembedahan juga boleh dijadikan such rawatan jika goiter terlalu besar hingga berakibat gejala such kesukaran bernafas ataukah kesukaran untuk menelan tambahan untuk kes nodul tiroid apa menghasilkan hormon tiroid penuh sesak yang noel dapat dikawal mencapai ubat-ubatan.

Rujukan

American Cancer society www.mayoclinic.org

Semakan Akhir : 21 Mei 2015
Penulis : Dr. Mohamad Hamim b. Mohamad Hanifah
Akreditor : Dr. Zainal Abidin b. Mohamed