Cara kira BMI adalah penting karena kita mengetahui berat ideal bagi ketinggian apa bersesuaian mencapai dengan merujuk carta BMI.

Anda sedang menonton: Berat badan ideal tinggi 168 wanita

Maka menjangkau berpandukan BMI, lebih mudah untuk kita meletakkan sasaran untuk memulakan diet, kemiripannya ada untuk peningkatan ataupun penurunan berat agar dapat mencapai bobot badan apa unggul.


Apakah BMI?

Body mass Index atau singkatannya BMI adalah indeks jisim badan iaitu ukuran karena menilai bobot badan anda berbanding menjangkau ketinggian.

Cara Kira BMI Secara Manual

Untuk mengetahui cara kira BMI, kita cuma perlukan 2 maklumat utama iaitu berat BADAN (dalam kg) dan KETINGGIAN (dalam meter).

Dan daripada gawangnya kiraan setelah itu kita akan merujuk pula diatas carta BMI untuk mengetahui kemiripan ada normal, kurang berat, lebih memuat badan atau obes.

Ringkasnya, cara kira BMI secara menginstruksikan adalah dengan keuntungan formula ini:

FORMULA KIRA BMI


100 ribu orang dalam Telegram kalian berjaya terima bantuan SETIAP BULAN. Sign up with Sekarang!


BMI= bobot (kg) / ketinggian (m)²

Contoh Pengiraan:

Berat Badan = 70kgTinggi = 165cm = 1.65MMaka, BMI = 70kg / (1.65m x 1.65m) = 25.7

*Lihat carta BMI di bawah karena ketahui kategori bobot badan ideal

CARTA BMI (Dewasa)

JikaBMIanda kurang daripada 18.5kg/m², anda adalah kurang berat badan.

Anda adalah berlebihan memuat badan jikaBMIanda adalah 25 hingga kurang dari 30 kg/m². JikaBMIanda adalah 30 ataukah lebih, dari mereka adalah obes.

JikaBMIanda (kg/m²) adalah :Anda adalah :
Kategori memuat badan mengikut BMI (Dewasa)

*Nota :

Carta BMI pada ini hanya sesuai untuk individu dewasa yang berusia antara 18 hingga 65 tahun.

Bagi roti isi daging emas, kanak-kanak, dan tengah mengandung, cara kira BMI adalah kemiripan namun carta BMI yang perlu dirujuk adalah berbeza.


Baca juga : eKasih 2020: Semakan negara Pendaftaran & Penerima Bantuan

Cara Kira BMI Kanak-kanak

Cara kira BMI bayi dan kanak-kanak adalah sama mencapai dewasa, namun carta memperkenalkan adalah berbeza.

Berikut adalah carta pertumbuhan bayinya dan kanak-kanak apa boleh dirujuk karena melihat tahap kesihatan mereka berdasarkan Graf BMI sayang dan kanak-kanak melalui Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

i) Graf BMI sayang 2 tahun Ke Bawah

*
*
*
*
*
*
*
*
Wanita dengan berat badan normal (BMI dari 18.5 – 25) become mengalami meningkatkan kira-kira 11.5kg hingga 16kg selagi hamilWanita yang kekurangan bobot badan (BMI Wanita yang mempunyai berat badan berlebihan (BMI> 25) sepatutnya noël mengalami pertambahan bobot badan yang banyak, iaitu dari 7kg hingga 11.5kg sahaja.Wanita apa obes (BMI> 30) pula disarankan mengurangkan pertambahan memuat badan kepada 5kg hingga 9kg sahaja.

Penambahan bobot badan mengikut minggu (digunakan untukwanita hamildengan purata BMI dari 18.5-25):

Minggu 1 hingga minggu 12 (trimester pertama): 0.9 hingga 2 kilogramMinggu 13-26 (trimester kedua): 4 hingga 5 kilogramMinggu 27-40 (trimester ketiga): 5 hingga 6 kilogram

Baca tambahan : iSuri KWSP: berpesta & Semak Status possible Bantuan Suri Rumah

Apakah Keistimewaan Mempunyai berat Badan Unggul?

Anda mempunyai memuat badan unggul sekiranyaBMIanda adalah middle 18.5 hingga 24.9/km².

Kajian menunjukkan bahawa jangka hayat seseorang yang mempunyaiBMIunggul adalah greater daripada seseorang apa mempunyaiBMIyang lebih rendah atau tinggi.

Cara Mencapai berat Badan Unggul Secara Realistik

Menurut Portal MyHealth, berikut adalah antara cara realistik yang boleh dilakukan buat mencapai bobot badan unggul:

Tetapkan sasaran apa realistik untuk menurunkan setengah kilogram memuat badan dalam seminggu.Pastikan keperluan tenaga anda.Timbang bobot badan anda sekali seminggu, sebaik- baiknya sebelum makan.Makan makanan yang sihat secara mudah berdasarkan Piramid memberi makan Malaysia.Jangan sekali-kali menyekat diri untuk tidak makan ataukah mengehadkan kalori jika anda sangat lapar. Jika milik mereka berbuat demikian, anda selalunya become makan mengikut nafsu selepas itu.Buat mayoritas modifikasi di dalam diet anda.Kurangkan ataukah elakkan makanan apa tinggi kontak gula dan lemak seperti mentega,krim, daging yang berlemak, sos salad, kek dan pastri.Elakkan makan ataukah minum semasa menonton televisyen atau membaca. Lakukan senaman sederhana kemudian berjalan laju, berbasikal dan berenang sekurang-kurangnya 60 minit, five hingga enam hari seminggu.Jumpa doktor karena mengenal pasti dan membetulkan melecehkan perubatan, biologikal atau fisiologikal yang berkaitan apa boleh menyumbang kepada memuat badan apa berlebihan.Jumpa pakar pemakanan untuk mendapatkan maklumat circa pengurusan bobot badan anda.Dapatkan sistem sokongan. Rakan-rakan adalah kumpulan sokongan yang bagus.

Kesimpulan

BMI adalah lingkar dalam bagi mengetahui memuat badan ideal berdasarkan ketinggian kita.

Ia membolehkan kita mengetahui tahap kesihatan dan help kita mencapai sasaran terutamanya dalam menetapkan diet harian.

Namun, nilai BMI bukanlah satu-satunya cara untuk mendapatkan kepastian berkenaan risiko kesihatan sebenar anda.

Lihat lainnya: Bagaimana Cara Melestarikan Sumber Daya Air, 15 Cara Menjaga Kelestarian Air

Maka jika ada sebarang masalah kesihatan, jangan teragak-agak buat berjumpa doktor bagi membincangkannya.