Negara inimeletakkan treatise kebahagiaan, iaitu‘Gross national Happiness’(GNH) apa terfokus terhadapkesejahteraan manusiasebagai indikator.Sedangkan hampir semuanegara di duniamenggunakan‘Gross DomesticProduct’ (GDP)untuk kuantitatif tahap perkembangansesebuah negara berdasarkan ekonominya.

Anda sedang menonton: Bhutan negara paling bahagia di dunia

Menurutstatistik yang dijalankan melalui kerajaan bhutan pada lima 2005, 95% rakyatnya adopsi diri mereka sangat bahagia.

Sejak itu, bangsa ini subur dengan gelaran‘Kingdom that Happiness’.

*

Kanak-kanak di Bhutan apa lengkap gaun tradisional setelah sekolah. / bergambar Kredit: Xryne-Hazrini

6 SEBAB anda PERLU mengunjungi BHUTAN

1. PEMANDANGAN yang MENGAGUMKAN

Ibarat sebuah mutiara apa tersimpan ringkas di batin perut bumi, begitulah keadaan maju bumi negara Bhutan apa masih noël tersentuh melalui sebarang pengaruh globalisasi.

Negara yang diliputi oleh70% hutanini mempunyai properti hasil semulajadi yang belum dieksploitasi keer kerajaan butana sangat ditekankan hal-hal berkaitan pembayaran bumi.

Bhutan sering dikaitkan menjangkau unsur magikal dan kepercayaan, dan ia ditemukan sebagai‘Shangri-La’ terakhir. Istilah ‘Shangri-La’ ini merujuk pada novel fiksyen “Lost Horizon” karya James Hilton (1933), apa ada refers sebuah syurga di Himalaya such ‘Shangri-La’.

Maka, tidak hairanlahnegara 4 monsoon ini pribadi pemandangan yang begitu indah dan menakjubkan, terutamajika their melawat Bhutanpada musim bunga dan musim luruh.

*

Trekking sambil menikmati kecantikan, kecantikan di Gangtay. / lukisan Kredt: Xryne-Hazrini

2. KEUNIKANBUDAYA & AGAMA

Pakaian secara tradisional mereka adalah‘dress code’untuk tempat-tempat awam. Pakaian ini ~ no sahaja dipakai di dalam majlis rasmi, malah dalam kegiatan sehari-hari.

Uniform rasmi sekolahnya mereka adalahghodankira.

Upacara keagamaan juga amat dititikberatkan memandangkan mereka adalah penganut religius Buddha yang sangat berpegang teguh diatas prinsipnya. SelainBuddha, bilangan penganut Hindu adalah yang kedua terbanyak di Bhutan.

Selari dengan praktis Tibetan-Buddha, kehiduan seharian mereka mendesak berwarna-warni, kemudian yang ditampakkan di dalam kepelbagaian festival dan tokong-tokong yang dibina.

Upacara keagamaan yang jenuh adat dan berwarna-warni. / gambar Kredit: Xryne-Hazrini

3.TRADISIONAL, TETAPI SELESA untuk PELANCONG

Walaupun bhutan adalah destinasi pelancongan luar negara apa kurang popular, namun ia fullest dengan hotel dari 3 bintang hingga 5 bintang.

Jangan tak tahu, terdapat selebriti dunia such Leonardo di Caprio dan Keira Knightley, ia mengatakan pernah menginap diResort Uma Paro, penyimpangan sebuah hotel mewah buat kelas atasan.

Oh ya, satu fakta unik menurutWWF, bhutan adalah negara last di dunia yang mengakhiri pengharamantelevisyen pada lima 1999, dan mula mempunyai‘line’telefon bimbit secara rasminya pada lima 2003. Kemudahan internet dan wifi bermula sejak sekitar lima 2000.

Berbanding kebanyakan negara, bhutan masih lagi belum terkesan sebenarnya perindustrian atau globalisasi. Oleh itu, banyak aktiviti tradisional yang mereka lari sehari-hari.

Semasa mengunjungi Bhutan, milik mereka pasti akan terserempak mencapai pelbagaiaktiviti apa unikuntuk dipelajari.

4.AKTIVITI LUAR & LASAK untuk DITEROKAI

Bagi apa sukakan aktiviti lasak, inilah ‘taman permainan’ yang paling sesuai buat anda!

Aktiviti sepertitrekking, berkhemah, berkayak, berbasikal, memanah,bird-watching, dan segala hidupan flora dan fauna seolah-olah memanggil-manggil anda.

Tahukah anda, bhutan adalah satu-satunya country bergantung kepada‘renewable energy’,iaitu kuasa hidrosebagai gawangnya eksport terbesar mereka!

*

Antara aktiviti yang dijalankan oleh agensi pelancongan bhutan termasuklah aktiviti luar. / lukisan Kredit: Xryne-Hazrini

5.PENDUDUK yang MESRA

Rakyat Bhutan, tidak kiralah yang basi atau muda alles ramah dan mesra, amat mudah untuk mengukirsenyuman.

Mengikut pengalaman pengembara, anak-anak di sana juga sangat beradab dan saling menghormati.

Mana tidaknya, kebanyakan daripada mereka noël terikat menjangkau televisyen, internet, dan media sosial apa boleh untuk membuat kita sentiasa dalam dunia sendiri. Tak payah risau nak‘selfie’, nak cari‘Like’diFacebook, dan tak rasa ketinggalan nak cari video clip terbaru diYoutube.

*

Pakaian tradisionalnya Bhutan apa digayakan walaupun pada days biasa. / lukisan Kredit: Xryne-Hazrini

6.PELBAGAI makanan & BARANGAN UNIK

Oleh keer agama apa mereka anuti, kebanyakan penduduk bhutan adalah vegetarian. Walaubagaimanapun, ayam dan daging masih lainnya boleh berwewenang dengan sederhana di restoran.

Mereka terkenal dengan cili dan papan pedas. Deviasi satumakanan tradisionalmereka, Ema Datshi adalah berasaskan keju dan cili.

Selain itu, mereka juga menghasilkan pelbagai kraftangan yang unik dan sesuai karena dibawa pulang seperti ole-ole setelah Malaysia.

*

Nasi perang, mi gandum, Datshi keju cendawan dan kentang, daging salai, bersama kacang hijau dan bihun. / lukisan Kredit:Josef Polleross dariTourism Bhutan

CEPAT melawat BHUTANSEMENTARA IA MASIH belum ‘TERKENAL’

Buat masa ini, bilangan pelancong nanti Bhutan masih di dalam bilangan apa terkawal. Ini kerana, pelancong yang datang adalah sentiasa diselia oleh agensi pelancongan berdaftar.

Malah, menurut laman net rasmiTourism Bhutan, mereka praktek polisi“High Value, Low kerusakan Tourism”yang amat ketat.

Sungguhpun begitu, negara ini noël dapat lari daripada kesan globalisasi dengan dunia luar makin terbuka luas, terutamanya selepas internet dan televisyen apa dibenarkan untuk penduduknya.

Lihat lainnya: 3 Ciri Manusia Sebagai Makhluk Sosial Dan Cirinya, Manusia Sebagai Makhluk Sosial Dan Cirinya

Sementara itupenggunaan saling mengharapkan agar bhutan dapat mengekalkan konsep‘mesra alam’yang dipegang sejak silam lagi, jangan lepaskan peluang untuk menikmati kecantikan, kecantikan alam apa asli di sini.

Kita noël tahu bila pula masanya mereka menjadi mula were sebuah negara yang lebih berdaya tdk normal dan mula dikerumuni ramai!